Jubileum

 Voorwaarden jubileumpas
  • De jubileumpas is geldig van 1 november 2019 tot en met 31 december 2020
  • Let op: OP=OP
  • betalingen per creditcard zijn uitgesloten
  • niet op bestellingen, opdrachten en reparaties
  • alleen op vertoon van de pas
  • niet in combinatie met andere acties
  • korting uitgesloten op edelstenen, occasions, reinigingsmiddelen en reeds afgeprijsde artikelen
 50 jaar Goudsmid – waar is de tijd gebleven?!

Vandaag, 27 augustus, ben ik 50 jaar werkzaam als goudsmid. Eerst als Leerling en later als Meester Goudsmid. Als ik aan de afgelopen 50 jaar denk dan flitsen er allerlei beelden aan mijn oog voorbij en doemen herinneringen op. Een aantal van deze herinneringen zal ik met plezier de komende tijd met jullie delen.

Mijn passie voor het vuur van het edelsmeden werd al op zeer jeugdige leeftijd aangewakkerd en van daaruit heb van dit mooie ambacht blijvend mijn beroep kunnen maken.

Het is ook een periode van dankbaarheid en blijdschap voor de keuzes die ik professioneel heb kunnen maken en van waaruit uiteindelijk ook het prachtige atelier Agusto Edelsmid in Heemstede is ontstaan.

Dit jaar vier ik niet alleen dat ik 50 jaar goudsmid ben, maar ook dan ons atelier Agusto Edelsmid al weer 25 jaar op de Binnenweg in Heemstede gevestigd is (24 november). Tijd om dit alles te gaan vieren in het najaar met een fantastische actie om al onze klanten te bedanken voor hun bezoek(en) aan ons atelier, voor de fijne en inspirerende gesprekken, voor de vriendschappen die ontstaan zijn en de herinneringen die wij met elkaar maakten…

balk sparkles lang
50 jaar goudsmid – Het begin

27 augustus 1969, nu 50 jaar geleden, was de dag dat ik als leerling goudsmid het atelier van Hans van de Heijden in Aerdenhout betrat.
Hans was de drijvende kracht achter Aragne Sieraden in de Spekstraat in Haarlem. Dat was op dat moment dé zaak in Nederland waar je de modernste en eigenzinnigste sieraden kon kopen en het liep er storm! Zulke sieraden kocht je nergens anders. Op mijn Puch-ie reed ik als 16-jarige heen en weer van en naar Haarlem om ook de sieraden in bij Aragne af te leveren.
Bij Aragne leerde ik van de meest ervaren goudsmeden dit prachtige ambacht! Hier ook is mijn liefde voor het moderne sieraad geboren.

Regelmatig kom ik in mijn atelier sieraden van Aragne tegen. Om de restaureren of om bij een verloren oorsieraad het paar weer compleet te maken. Deze sieraden nemen mij dan altijd even mee terug in de tijd…

1969 is niet alleen het jaar dat het Woodstockfestival plaatsvond maar ook dat Joost den Draaier de Top 30 ging presenteren op radio 3 (Andy Williams, Donovan, Fleetwood Mac, Percy Sledge, Nina Simone, Shocking Blue…), dat John Lennon en Yoko Ono een ‘Love-in’ in het Hilton Amsterdam hielden, de Queen Elisabeth 2 werd te water gelaten, de Eurocheque werd ingevoerd (tot 2002) en Neil Armstrong als eerste een voet zette op de maan.
We hebben allemaal zo onze herinneringen aan deze tijd!

balk sparkles breed
50 jaar goudsmid – De 70-er jaren – deel 1

Begin 70-er jaren kwam ik in het atelier bij Rob Sipkes, in de Warmoesstraat, dat tegenwoordig door zijn zoon Jorrit wordt gerund. Rob was een kleurrijke werkgever waar ik met veel plezier bij heb gewerkt.
Het atelier was op de 1e etage waar wij met een 4-tal goudsmeden de collectie en opdrachten maakten. Vanaf mijn werkplek kon ik een stuk van de grote kerk met de toren zien. Wat een uitzicht! Een van mijn oudste vriendschappen komt nog uit deze tijd.
Op een middag schoot bij het polijsten, door een terugslag van de motor, een ring uit mijn handen… zó het raam uit de Warmoesstraat in. In 4 sprongen was ik beneden om de ring te pakken want toen reden de vrachtwagens van ‘G. van de Bosch transport’, toen in de Warmoesstraat gevestigd, nog af en aan door de straat!
Bij Sipkes kreeg ik de mogelijkheid om direct voor de klant te werken. Dat was een nieuwe dimensie aan mijn ambacht. Daar leerde ik één op één werken met en voor de klant. Iemand die het sieraad dus ook echt ging dragen of schenken, met alle wensen van dien. Je verdiepen in de behoefte, de smaak en de reden waarom het sieraad gemaakt moet worden maar ook hoe de klant zelf het sieraad voor zich ziet. Dát dan zien te combineren met de mogelijkheden van het ambacht heeft wel eens een slapeloze nacht opgeleverd. Maar uiteindelijk telt het resultaat en de schittering in de ogen van de klant die je ziet als het precies dat geworden is wat de klant bedoelde.
Die betrokkenheid met de klant is voor mij zeer belangrijk en beleef ik steeds weer in mijn atelier Agusto Edelsmid. Ook na 50 jaar blijft de vlam voor het ambacht in mij branden!

balk sparkles breed
50 jaar goudsmid – de 70-er jaren – deel 2

Het werken en wonen in Haarlem in de 70-er jaren was geweldig. Ik woonde zelf nog een tijd in Grote Houtstraat, waar ik geboren ben, en leefde volop in de reuring van deze fijne stad.
Je kon met de auto door alle straten nog overal komen, behalve dan op de autoloze zondagen in 1973, en ik parkeerde ‘gewoon’ voor de deur bij mij thuis.
In deze jaren is ook het winkelcentrum Schalkwijk ontwikkeld waar mijn vader een filiaal van zijn optiekzaak Federmann opende (die daar nog steeds gevestigd is). Bij Juwelier Haverkort kon ik, om een volgende stap te zetten als goudsmid, komen werken in zijn nieuw geopende zaak in Schalkwijk. De jaren ’70 waren voor de startende ondernemers in Schalkwijk vrolijk, optimistisch en hoopvol. Dit was het beste winkelcentrum in Nederland op dat moment. Het was daarom ook druk in de zaak waar ik werkte en samen met een flink aantal collega’s hebben wij de drukte in die jaren het hoofd kunnen bieden. Het was een fijne plek in die tijd, toen het winkelcentrum nog niet overdekt was.
Hier leerde ik wat er kwam kijken bij het runnen van een eigen zaak. Een eigen goudsmidatelier met een winkel erbij was de droom die langzaam bij mij in beeld kwam.